„Tamási város fenntartható ökoturisztikai fejlesztése”
TOP-1.2.1-15-TL1-2016-00013 azonosítószámú projekt

A projekt 472 millió Ft pályázati támogatásban részesült (a támogatás aránya 100%)

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A fejlesztés 2017. augusztus 1-jén kezdődött, és 2020. október 29-ig tartott.

Tamásiban az elmúlt évek folyamán számos fejlesztés valósult meg, melyek elősegítették a város fejlődését. A város fejlesztési irányvonalát erősen meghatározza a turizmus, hiszen a turizmus fejlesztése, a vendégéjszakák számának emelkedése hozzájárul a foglalkoztatás növekedéséhez, bevételt teremt a városnak és a városban működő szolgáltatóknak egyaránt.

A megvalósított ökoturisztikai fejlesztés több elem  - Túrapont, Kilátó és túraút, Ökoturisztikai Látogatóközpont - összekapcsolódása révén valósult meg.

Felújítottkilátó, túrapont és látogatóközpont várja a kikapcsolódni vágyókat. A hároméves projekt eredeti célkitűzései közül mind maradéktalanul megvalósult, sőt, a beruházásoknál jóval több: számtalan élményben részesültek azok, akik végigkísérték a projekt rendezvényeit is.

Kilátó és annak környezete:

Első lépésben a Fenyvesben található Kilátó felújítása készült el. A 13 méter magas építmény jelentős megújuláson esett át: a régi kilátót körbeölelik az akáctörzsek, ezáltal organikus részévé vált a környezetének. A Kilátó környezetében hinták, pihenőhelyek és interaktív élményösvények várják a kikapcsolódni vágyókat.

A helyiek számára csak fenyvesként ismert erdő közepén a régi Kilátó kapott új „köntöst”, megújult a környezete.

A Kilátó megújult, a környékén pedig mindenhol különböző attrakciók, játékos feladatok várják a túrázókat. Több állomás valamennyi elemét szinte felsorolni is lehetetlen, azonban a központi rész az a Kilátó, amelynek alapjai az 1970-es években épültek meg, s most felújították, kiegészítették fával és egyéb természetes anyagokkal, így már igazán illeszkedik a környezetébe.

Összességében tehát a beruházás nem csak a tárgyi elemekre koncentrál, hiszen egy komplex élményterület készült el, ahol az egész család jól szórakozhat, miközben természetesen a környezeti értékek kerülnek előtérbe. A kisebbek megtanulhatják, melyik állat hol él, kipróbálhatják a fából készült akadálylépcsőt is, míg a nagyobbak és a felnőttek a 170 kockából álló kirakót forgathatják, így fedve fel történelmi képeket Tamásiról.

Látogatóközpont ismertetése:

A Látogatóközpont a Tamási Parkerdőben került kialakításra.

A tervezett létesítmény, az épület és a természetbe olvadó, épített környezete kiránduló csoportok, iskolai osztályok, egyéni látogatók, turisták fogdásra igényeinek kielégítésére alkalmas.

Az Ökoturisztikai Látogatóközpont, vagy újabb nevén Dám Pont, nem puszta kiállítótér és rendezvényhelyszín, hanem a beruházás megkoronázása is. Az épület természetes anyagok felhasználásával készült, egyrészt hogy minél kisebb legyen a beruházás ökológiai lábnyoma, másrészt azért, hogy természetes módon illeszkedjen környezetébe a Miklósvári parkerdőben. A Dám Pontban található kiállítás a 21. század igényei szerint készült: a látogatók számos interaktív, digitális eszköz (touch kijelzők, hangzuhany, 3D projektor és szemüveg, fotófal stb.) segítségével ismerkedhetnek meg a térségben fontos vadászati kultúrával, a város és a környék természeti és történeti értékeivel.

A Termálfürdő szomszédságában kialakított Túrapont egységes rendszerbe fogja a turisztikai szolgáltatásokat és a turisztikai elemeket. A büfével, ajándékbolttal, Tourinform Irodával és akadálymentes mosdókkal, vendégtérrel felszerelt Túrapont tájékoztat a város turisztikai programjairól, kiegészíti a Termálfürdő szolgáltatásait.

A város jelenleg fő attrakciójának számító Termálfürdő szomszédságában volt egy leromlott állapotú büfésor, melyben a felújítás után helyet kapott a Túrapont. Ez a városba látogató turistákkal közvetlenül kapcsolatba kerülő intézmény az alábbi funkciókat tölti be:

  • Teljeskörű információszolgáltatás a komplex attrakció pontjairól: Túraútvonal, Kilátó, Látogatóközpont
  • Tájékoztatás az attrakció területén működő "pecsételős rendszerről”
  • Jegyértékesítés a Látogatóközpontba
  • A "pecsételős" lap összegzése, "emléklap" kiállítása, jelvény/ajándék átadása
  • Tájékoztatás, ajánlatkészítés, megrendelés-visszaigazolás, csoportok fogadása, koordinálása

Turista illemhely, Tourinform Iroda, Ajándékbolt, büfé és fogadótér kerülnek kialakításra a Túrapont épületben és parkoló a környezetében.

A Túraponton és a Látogatóközpontban a látogatók tájékoztatást kapnak mind a túraúttal, mind a Kilátóval kapcsolatban, valamint informálódhatnak a térség egyéb látnivalóiról és időtöltési lehetőségeiről is.