Zöld Pont és Civilház kialakítása Tamásiban

Támogatási szerződés száma: TOP-2.1.1-15-TL1-2018-00006
Projekt kezdete: 2019.10.31.
Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2021.12.29.
Projekt összköltsége: 284.030.420,- Ft
Támogatás intenzitás: 100%

A „Zöld Pont és Civilház kialakítása Tamásiban” című projekt révén olyan megújított terület kialakítása, megteremtése a cél, mely új kulturális, közösségi tereivel, funkcióival a város hasznos találkozóhelyévé, a kulturális rendezvények, valamint a városban működő civil egyesületek, egyéb szerveződések új otthonává válhat.

A projekt keretében a „Zöld Pont és Civilház" kialakítása valósulna meg a Deák Ferenc utca 43. sz alatti használaton kívüli, leromlott állapotban lévő épületben.  Az épület, tekintettel arra, hogy a városi szegregátum szélén helyezkedik el, új funkciót jelent az ott élők számára is. A projekt alapvetően közösségi és kulturális célokat szolgál, hiszen otthont teremt a civil egyesületek számára, hogy megtartsák üléseiket, rendezvényeiket. A fejlesztés megvalósulásával így közösségi célokat kiszolgáló épület alakul ki, amely mint rendezvényközpont, szolgáltatóház, szabadidős létesítmény funkcionálna.

Az épület megjelenő funkciója fontos lenne a városi civil szervezetek számára, hiszen jelenleg nincs olyan hely, ahol rendszeres meg tudnák tartani találkozóikat. Erre igen nagy igény mutatkozik, hiszen városunkban több egyesület is található, akik igényelnének egy helyet, ahol megtarthatnák rendszeres üléseiket, valamint helyet kapnának eszközeik tárolására. Mindemellett a projekt megvalósítása által lehetőséget kapnak a művészeti iskola, általános iskola, gimnázium vagy szakképző iskola tagjai tanórákon felüli ismeretek elsajátítására, gyakorlásra, valamint foglalkozások tartására, azaz közösségi célú használatra.

Zöld Pont és Civilház kialakítása TamásibanA tervezett épületben helyet kapnak a civil egyesületek irodái, rendezvénytér (konferenciaterem), infópont (alkotóműhely, kézműves foglalkoztató), vizesblokk, raktár, öltöző, felújított belső udvar. A népi építészet hagyományos anyaghasználatának megőrzésével, gyakorlásával és újraalkalmazásával kerül felújításra az épület.

A fejlesztéssel olyan eszközbeszerzés is megvalósul, amely a Zöld Pont és Civilház funkcióival és az itt lezajló programok megrendezésével összhangban áll (pl.: számítógépek, kültéri és beltéri bútorok, berendezési tárgyak), segíti és kiszolgálja a civil szervezetek itt megrendezésre kerülő üléseit, programjait és az egyéb közösségi funkciókat.

Előző Bölcsőde építése hozzáépítéssel - a meglévő városi óvoda-bölcsőde épület bővítése 2 csoportszoba bölcsődei épületrésszel