Középületek fűtési energia igényének kielégítése biomassza alapú megújuló energiával

Kedvezményezett: Tamási Város Önkormányzata
Támogatási szerződés száma: TOP-3.2.2-15-TL1-2016-00003
Projekt kezdete: 2017.08.01.
Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2018.12.31.
Projekt elszámolható összköltsége: 220.345.304,- Ft
Támogatás intenzitás: 100%

Középületek fűtési energia igényének kielégítése biomassza alapú megújuló energiávalJelen projekt célja az önkormányzati épületek, középületek, közcélú létesítmények hőenergia igény egy részének megújuló energiaforrásból – apríték kazán - történő biztosítása. A meglévő épületek jelenlegi energiamérlege indokolja a beruházást, amellyel azok fenntarthatóbbá válnak. A tervezett fejlesztéssel a kiválasztott önkormányzati épületek, egyéb épületek, közcélú létesítmények meglévő fosszilis hőenergia fogyasztása csökkenne, ezáltal jelentős rezsicsökkentés érhető el. A megújuló energiaforrások használatának szükségességét kiváltó tényezők, mint a levegő, víz és talaj szennyezésének csökkentése, valamint az üvegház hatású gázok kibocsátásának lehető legnagyobb mértékű minimalizálása, továbbá a véges fosszilis tüzelőanyagok elfogyása, illetve egyre körülményesebb hozzáférhetősége, valamint világpiaci árának szükségszerű növekedése.

A biomassza öko-gazdasági egyenlege pozitív, hiszen a növényzet által lekötött és az eltüzeléskor keletkező CO2 mennyisége kiegyenlítődik. Tamási Város Önkormányzata már sikeresen működtet egy geotermikus rendszert a településen. A fűtőmű a geotermia adottságai miatt téli csúcsüzemben csak a gázkazánok vegyes működése mellett tud működni. A fosszilis energia teljes kiváltására kíván a város egy biomassza hőközpontot létrehozni, mely a téli csúcsi igényeket is el tudná látni kellő hőmérsékletű fűtési és használati melegvízzel. A beépítendő kazán teljesítménye a -15 foknál fellépő maximális hőigény, azaz 1300 kW, mivel a tamási geotermikus rendszer alacsony hőfoka miatt a párhuzamos üzem nem lehetséges. A hőközpontban 1db Irsatherm 1300 (1300kW) faapríték kazán kerül elhelyezésre. A kazán tüzelőanyag ellátását 3 db éklétrás behordómű biztosítja, melyek egy behordócsigával az erre kialakított átmeneti tárolóba szállítják a faaprítékot. Az átmeneti tárolóból a faapríték adagoló csigarendszeren keresztül jut a kazánok átmeneti tárolójába. A behordás teljesen automatikus.

A biomassza kazán samottozott tűztérből és hőcserélőből áll. A tüzelőanyag fogyasztás mértéke 480 kg/h/kazán 30%-os nedvességtartalmú 12,1 MJ/kg fűtőértékű tüzelőanyagból. A tüzelőanyag beadagolása, hamu eltávolítása, a hőcserélő tisztítása és a leválasztott pernye eltávolítása automatikusan történik a vezérlésben beállított paraméterek alapján.

Sajtóközlemény 2017.10.17.

Sajtóközlemény 2017.10.17.
Előző Önkormányzati épületek napelemmel való ellátása