Tájékoztató a magánszemély kommunális adójának bevezetéséről

Tamási Város Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendeletével 2016. január 1. napjával bevezetésre kerül Tamási város közigazgatási területén a magánszemély kommunális adója.

Adóköteles a lakás céljára szolgáló építmény, kivéve az üdülő, szállásépület és szálláshely építmé-nyeket, mivel azok építményadó kötelesek.

Lakás: az ingatlan-nyilvántartásban lakóház, lakóépület, lakás, kastély, villa, udvarház megnevezés-sel nyilvántartott, vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan.

Nem adóköteles a nem lakás céljára szolgáló építmény, azaz az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés alapján garázsnak, gépjárműtárolónak, raktárnak, üvegháznak, műhelynek, szerviznek, üzemnek, üzemcsarnoknak, pincének, présháznak, hűtőháznak, gyárnak minősülő vagy ilyenként feltüntetésre váró épület, épületrész, továbbá a melléképület és a melléképületrész.

Az adó alanya az a magánszemély, aki a naptári év első napján az építmény tulajdonosa,továbbá az a magánszemély, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik ará-nyában adóalanyok. Amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni érté-kű jog (pl. haszonélvezeti jog) terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya.  Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

Mentes az adó alól:
a) a csatornamű vízgazdálkodási társulati hozzájárulással érintett építmény a hozzájárulás fize-tési kötelezettség teljesítése esetén 2016. december 31. napjáig,
b) aki esetében az egy főre jutó nettó jövedelem

  • a közös háztartásban együtt élők nettó jövedelme alapján a mindenkori nyugdíjmini-mum 150 %-át (jelenleg: 42.750,-Ft-ot)
  • egyedülálló esetén a mindenkori nyugdíjminimum 250 %-át (jelenleg: 71.250,- Ft-ot) nem haladja meg.


A mentességre való jogosultságot az adóhatóság az b) pont esetében az adóévet megelőző teljes év nettó jövedelméről kiállított nyilatkozata alapján bírálja el.
Az adómentesség a magánszemélyt a tulajdoni hányada, bérlőtársak esetén a lakásbérleti jog bérlő-társra eső hányada után illeti meg.
Amennyiben a magánszemély több építmény után adózik, csak egy – általa megjelölt – építmény után mentesül az adó alól.

Az adó mértéke
évi 8.000,- Ft, amelyet két részletben: március 15. és szeptember 15. napjáig kell megfizetni.

Az adó bevallása az erre rendszeresített mellékelt nyomtatványon történik, amelyet első alkalommal a Tamási Közös Önkormányzati Hivatal Adócsoportjánál (7090 Tamási, Szabadság u. 46-48. I. emelet 44-45. számú iroda, tel.: 74/570-805 vagy 74/570-800) kell benyújtani legkésőbb 2016. január 31. napjáig, későbbiekben pedig csak az adatokban történő változás esetén.


Tamási Város Önkormányzata

Kapcsolódó dokumentumok

BEVALLÁS a magánszemélyek kommunális adójáról
JÖVEDELEMNYILATKOZAT
KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Magánszemély kommunális adója bevalláshoz
MEGÁLLAPODÁS adóval kapcsolatos kötelezettségekről és jogokról

BEVALLÁS a magánszemélyek kommunális adójáról
JÖVEDELEMNYILATKOZAT
KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Magánszemély kommunális adója bevalláshoz
MEGÁLLAPODÁS adóval kapcsolatos kötelezettségekről és jogokról
Előző Miniszteri elismerő oklevél