Tájékoztató - Népszámlálás

Tisztelt Lakosság!

2022. november 28. napján lezárult a népszámlálás – pótösszeírás szakasza is.

Lezárult a 2022. évi népszámlálás utolsó szakasza is. Október 1. és 19. között mindenki önállóan tölthette ki a kérdőívet online, majd a számlálóbiztosi szakaszban, és a pótösszeírás során a számlálóbiztosok táblagépen rögzítették az interjú keretében megadott adatokat. A határidőig, országosan 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be a Központi Statisztikai Hivatalhoz (a továbbiakban: KSH).A még hiányzó adatokat állami adatbázisokból pótolja a KSH. Várhatóan az idei volt az utolsó hagyományos népszámlálás Magyarországon. A tervek szerint a következő összeíráshoz az adatokat már kizárólag adminisztratív források feldolgozásából fogja kinyerni a statisztikai hivatal.

A népszámlálás eredményei megbízható alapot nyújtanak nemcsak az egész országot, hanem az egyes településeket, valamint a szűkebb lakókörnyezetet érintő gazdasági, társadalmi és területfejlesztési döntések előkészítéséhez. Emellett fontos információkkal szolgálnak a helyi ellátási, szolgáltatási és infrastrukturális igényekről, de segítik a vállalkozásokat is, amelyek az eredmények ismeretében biztosabban, tudatos adathasználattal tervezhetik tevékenységüket, például egy új üzlet megnyitását vagy a helyi szolgáltatásaik bővítését.

KÖSZÖNJÜK A LAKOSOK EGYÜTTMŰKŐDÉSÉT A NÉPSZÁMLÁLÁS SIKERES LEBONYOLÍTÁSÁBAN!

Köszönjük a Lakosok együttműködését, visszajelzések szerint a Lakosok segítették a számlálóbiztosokat a munkájuk elvégzésében. A többség megértő volt a népszámlálással, az adatgyűjtés céljaival kapcsolatban, és támogatták, segítették a számlálóbiztosokat munkájuk elvégzésében.

A számlálóbiztosok nagyon fontos szerepet töltöttek be a népszámlálás során, hiszen a háztartások jelentős része az ő segítségükkel vett részt az adatgyűjtésben.

A népszámlálás lezárultával megkezdődik az adatok feldolgozása. A népszámlálás első eredményei már 2023 első negyedévében elérhetőek lesznek, a részletes adatok publikálása 2023 őszén várható.

Tamási, 2022. november 30.

Tisztelettel és köszönettel:

Gulyásné dr. Könye Katalin
jegyző, helyi népszámlálási felelős

Előző Lakossági tájékoztató a helyi járatú autóbusz megszűnéséről