Lakossági tájékoztató a helyi járatú autóbusz megszűnéséről

2022. december 31.-el megszűnik Tamásiban az autóbusszal végzett menetrend szerinti helyi személyszállítás.

Tamási Város területén több évtized után megszűnik a helyi járatú autóbusz közlekedés.

A döntést két dolog kényszerítette ki. Egyfelől a lakossági igények jelentős csökkenése, másfelől a közszolgáltatás fenntartásához szükséges önkormányzati támogatás összegének a drasztikus növekedése.

Ha csak az elmúlt öt év forgalmi adatait vetjük össze, például a 2017. év II. negyedévében eladott jegyek száma 486 darabról 2022. év II. negyedévében mindössze 178 darabra csökkent - ami 68%-os csökkenés-, de az értékesített bérletek száma is ugyanezen időszakokat összevetve 20-ról 11-re, közel felére csökkent. Ez a kihasználtságot tekintve azt jelenti, hogy 2022-ben átlagban egy járat párra 1,4 utas jutott, miközben az e-célra igénybevett legkisebb autóbusz is 44 férőhelyes volt.

A helyi járatú autóbusz közlekedés a fővárosi önkormányzat kivételével a helyi önkormányzatok számára önként vállalt feladat, mely nem veszélyeztetheti az általuk kötelezően ellátandó feladatokat.

A közszolgáltatás személyi-, tárgyi- és gazdasági feltételei jogszabályok által pontosan körülhatároltak. Utóbbinál előírás, hogy a közszolgáltató számára a költségeinek bevétellel nem fedezett hányadát az önkormányzatnak támogatás formájában meg kell térítenie. Ugyanezt a két előbb említett negyedévet összehasonlítva az önkormányzat által fizetendő támogatás összege a 2,3-szorosára nőtt és ez már közel kétmillió forint kiadást jelentett negyedévente. Könnyen belátható, hogy ez már ilyen alacsony kihasználtság mellett nem fenntartható, emiatt kénytelen volt a Képviselő-testület a közszolgáltatási szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetését kezdeményezni.

Mivel a megszűnő szolgáltatás miatt bizonyára vannak olyan szociálisan hátrányos helyzetűek, akik a legszükségesebb utazási igényüket sem képesek önerejükből, vagy családi segítséggel megoldani, a Tamási és Környéke Szociális Központ által működtetett tanyagondnoki szolgálat segítségét kértük fel az érintettek segítésére.

A szolgálat közreműködik a(z):

  • étkeztetésben
  • házi segítségnyújtás biztosításában
  • közösségi információk szolgáltatásában
  • egészségügyi ellátáshoz való hozzájutásban
  • hivatalos ügyek intézésében
  • gyermekek, óvodások, fiatalok szállításában

Meglevő feladataik mellett próbálnak segítséget nyújtani azon kérelmezők számára, akik ügyeik intézéséhez a megszűnő helyi buszközlekedést vették igénybe. Mivel a tanyagondnoki szolgálat napi feladatai részben kötöttek, így a helyi személyszállítás igénylése esetén időpont egyeztetés szükséges, melyet a 74/570-083-as telefonszámon lehet megtenni. 

Az előzetesen beérkezett igényeket, kérelmeket a Tamási és Környéke Szociális Központ intézményvezetője bírálja el és hagyja jóvá.

 

Előző Meghívó a 2022. december 14-i testületi ülésre