Működik a geotermikus fűtőrendszer Tamásiban

2015. október 14-én tartották Tamásiban a KEOP-4.2.0/B/09-2010-0030 azonosító számú európai uniós támogatással megvalósuló, „Geotermikus energiahasznosítás és közműrendszer kiépítése Tamásiban” megnevezésű projekt zárórendezvényét.

Az eseményen beszédet mondott Porga Ferenc, Tamási polgármestere, aki kiemelte, hogy a megvalósult projekt mind anyagi, mind környezetvédelmi szempontból nagyon hasznos a városnak. A megépült fűtési rendszer segítségével éves szinten mintegy 16 ezer gigajoule gázzal történő fűtési energia kerül kiváltásra geotermikus energia felhasználásával, ami az eddig felhasznált földgázmennyiségből mintegy 60%-os megtakarítást jelent, így jelentősen csökken a város költségvetésében az energiaszámlákra fordítandó összeg. Emellett egy évben körülbelül 570 tonnával kevesebb üvegházhatást okozó szén-dioxid kerül a levegőbe, így elmondható, hogy a beruházás környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő jelentőségű.

A polgármester beszéde után Tánczos Mihály, a kivitelező B Build & Trade Kft. főmérnöke, a kivitelezést irányító szakember mutatta be röviden a rendszer működését. A rendszer lelke a kemping területén fúrt 830 méter talpmélységű kitermelő kút, ennek segítségévelhozzák fel a fűtésre használt 47 C fok hőmérsékletű termálvizet. Ezt a vizet nagynyomású szivattyúk segítségével egy 4,7 km hosszú vezetékrendszeren pumpálják végig, erre a vezetékrendszerre vannak telepítve a 17 csatlakozó középületben található hőközpontok, melyekben kis hőesésű hőcserélők adják át a termálvíz hőenergiáját a helyi fűtési rendszereknek. Az intelligens távvezérlés segítségével a rendszer napi 2-5 C fok átlagos külső hőmérsékletig tudja a teljes fűtési energiát szolgáltatni, gázzal történő ráfűtésre csak az ennél hidegebb napokon van szükség. A városon végigvezetett termálvizet a kitermelő kúttól mintegy ezer méterre létesített visszasajtoló kút segítségével juttatják vissza a talajba, illetve a természetes vízfolyásba.

A megépített rendszer későbbi bővítésének lehetősége is felmerült már a város önkormányzatánál. A fenntartási időszakot követően további pályázatok segítségével a felhasználók köre bővíthető lehet, akár társasházaknak is szeretne a város csatlakozási lehetőséget biztosítani, illetve a tervek szerint a termálvíz maradék energiájának hasznosításával fóliasátrakat és üvegházakat is lehetne fűteni.

Előző Helyettes államtitkár: stratégiai cél a közfoglalkoztatás