Helyettes államtitkár: stratégiai cél a közfoglalkoztatás

A kormánynak kiemelt, stratégiai célja a közfoglalkoztatás, amelyet ugyanakkor továbbra is ideiglenes foglalkoztatási formának tekint - mondta a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára csütörtökön Tamásiban.

Hoffmann Imre a tamási járás közfoglalkoztatási termékbörzéjének megnyitóján hozzátette: a kormány idén 270 milliárd forintot biztosít a közfoglalkoztatásra, ebből az összegből 213 ezer ember dolgozhat egész éven át. Jövőre 340 milliárd forint áll a közfoglalkoztatás rendelkezésére, amiből folytatni kívánják az egymásra épülő programokat - mondta.

Szólt arról, hogy 2015-ben 50 ezer, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő embert irányítanak át a közfoglalkoztatásba, és ezt jövőre is folytatni kell. Mindezt nem lehet megvalósítani az önkormányzatok segítsége nélkül - jegyezte meg.

Hoffmann Imre szerint azonban "a kormány továbbra is ideiglenes foglalkoztatási formának tekinti a közfoglalkoztatást, a cél a benne résztvevők elsődleges és másodlagos munkaerőpiacon történő elhelyezkedése".

Ennek érdekében a minisztérium értelmes és hasznos programokat támogat, és képzési,  munkaerőpiaci szolgáltatásokkal igyekszik segíteni a közfoglalkoztatottakat azért, hogy minél előbb kikerüljenek az elsődleges munkaerőpiacra. "Nem a versenyszférától akarunk elvonni munkaerőt, hanem annak részére szeretnénk biztosítani olyan dolgozókat, akik meg tudják állni a helyüket" - fogalmazott.

Mint mondta, a közfoglalkoztatási programok termékeiből készült kiállítás kiváló alkalom arra, hogy teret adjanak a jó gyakorlatok elterjedésének. Öt megyében már hasonló kiállításon bemutatták a programok eredményeit, az önkormányzatok és a programokban résztvevők büszkék a munkájukra - fűzte hozzá.

A tamási művelődési központban idén második alkalommal rendezték meg a börzét, amelyen ezúttal a járás 19 települése állította ki a közfoglalkoztatási programok keretében termesztett és feldolgozott termékeket.

A kiállítás után rendezett konferencián többek között a rövid ellátási láncok európai uniós támogatásáról, a helyi termékboltok működésének tapasztalatairól volt szó, és bemutatták a gyulaji Hetedhét Határ Szociális Szövetkezet működését, illetve Tamási és a közeli Szakály község mezőgazdasági Start mintaprogramját is.

(MTI)

Fotó: Szinák Renáta

Előző Meghívó faültetésre