Lakossági tájékoztató zöldhulladék égetésről

Lakossági tájékoztató zöldhulladék égetésről

Tisztelt Tamási lakosok! A hosszútávú egészség megőrzésének elengedhetetlen feltétele a kiváló levegőminőség biztosítás a település kül- és belterületén egyaránt.

Ennek alakulásában a lakossági fűtés mellett kiemelt szerepe van az avar és a kerti hulladék égetésének, ezért fontosnak tartjuk felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a környezet  és természetvédelemről szóló 14/2000. (VI.5.) számú önkormányzati rendelet alapján, az avar és kerti zöldhulladék ártalmatlanítása elsősorban komposztálással és ágdarálással történhet, illetve javasoljuk, hogy a lágyszárú növényeket helyezzék biológiailag lebomló zsákokba, vagy maximum 70 cm hosszú, és 50 cm átmérőjű kötegekben kössék össze, melyet a Vertikál Nonprofit Zrt. a megadott időpontokban elszállít.

Amennyiben a komposztálás, ágdarálás vagy a hulladékszolgáltatóval történő elszállítás nem megoldható, úgy a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt engedélyezett a kerti zöldhulladék égetés az alábbi feltételekkel: családi és kertes házaknál zöld hulladékot égetni csak március 1. és április 30. valamint szeptember 1. és november 30. között, keddi és pénteki napokon lehet, 9:00 és 18:00 óra között. A füstképződés csökkentése érdekében a zöld hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet. Lakótelepeken, társasházak területén a zöld hulladék égetése tilos.

A tűzgyújtással kapcsolatban a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint az alábbiakra hívjuk fel a lakosság figyelmét:

  • Csak akkora tüzet gyújtson, amelyet kezelni tud!
  • Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül!
  • Mindig legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltó készülék).
  • Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).
  • Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet!
  • A tüzelés befejezését követően gondosan oltsa el a tüzet, az oltáshoz használjon vizet, a tüzelés helyét takarja le legalább 5 centiméter vastagságú földdel a visszagyulladás megakadályozásának érdekében!

Fontos megjegyezni, hogy a mezőgazdasági tevékenységekhez köthető külterületi tarló és vágott növények égetése bejelentéshez kötött tevékenység, amelyet a munkálatok előtt öt nappal írásban kell jelezni az illetékes katasztrófavédelmi hatóságnál.

Közös érdekünk a levegőminőség védelme, ezért arra kérünk mindenkit, hogy a helyi rendeletben foglaltaknak maradéktalanul tegyenek eleget.

Tamási Város Jegyzője

Előző Közmeghallgatás 2021. október