Elhunyt Kaszás Dezső (1932 – 2022)

a Béri Balogh Ádám Gimnázium egykori pedagógusa
Tamási város díszpolgára

Kaszás Dezső 1955 óta dolgozott a  Béri Balogh Ádám Gimnáziumban Köztiszteletnek örvendett kollégái és diákjai körében, város-és megyeszerte, de a fizikatanárok körében országosan is. Munkatársai mindig is csodálták munkabírását, életvidámságát, az új dolgok iránti fogékonyságát. Tagja volt az Eötvös Lóránd Fizikai Társulatnak, a Magyar Nukleáris Társaság elnökségének, a Szilárd Leó Fizikaverseny országos versenybizottságának. Sokoldalú munkásságát a Megye Kiváló Közalkalmazottja díjjal, Mikola-díjjal, Ericsson-díjjal és két alkalommal Kiváló munkáért kitüntető jelvénnyel ismerték el. A tanítás mellett számos szakkört vezetett: rádióépítő, fotós, de néptáncos, turisztika és kosárlabda szakkört is. Diákjai eredményesen szerepeltek országos matematika és fizika versenyeken. Szabadidejének nagy részét a kísérleti fizika eszköztárának létrehozására fordította, ebben segítségére voltak régebbi és új tanítványai. A fizika szertárt, gyakorlatilag iskolai pénzforrások nélkül az ország egyik minta szertárává fejlesztette. Érdeklődő diákjai sokszor még a hétvégéket is itt töltötték, szabad bejárással rendelkeztek, aktív módon, közvetlenül ismerkedhettek a fizikával. Kaszás Dezső tanár úr mindig rendelkezésükre állt, irányította tevékenységüket, felkészítette őket az egyetemi évekre. Kísérleti eszközöket fejlesztett ki, rendszeresen tartott tanári továbbképzéseket Tolna és Baranya megyében.
1987-ben nukleáris tanári diplomát szerzett. 1993-ban az egész középiskolai tananyagot átfogó előadássorozatot tartott kísérleti fizikából, amelyet a nagy érdeklődésre való tekintettel meg kellett ismételnie.
Kísérletei fogalommá váltak, egyetemre, főiskolára került tanítványai csak ritkán találkoztak olyan kísérlettel, amit ne láthattak volna az ő óráin. 2021-ben vasdiplomát vehetett át.

Kaszás Dezső tanár úr az 1956-os forradalom hőse, aki a rendszerváltozást követően önkormányzati képviselőként, majd azt követően aktív lokálpatriótaként meghatározó személyisége volt a város közéletének.

Emlékét örökre megőrizzük!

Előző Ingatlanhirdetés - Fornád Tanműhely