Ebösszeírás – listázzák a négylábúakat is

Ebösszeírást kell végezniük a települési önkormányzatoknak az állatok védelméről szóló törvény értelmében. Valahol már „fésülik” az adatbázisokat, máshol még folyamatban van a leltározás.

Az ebtulajdonosoknak egy formanyomtatványt kell kitölteni, amelyből a helyhatóságok nyilvántartást készítenek az állat tulajdonosa, tartója és más személyek biztonságának és tulajdonának védelmében, valamint ebrendészeti és állatvédelmi feladataik hatékony ellátása céljából.
– A kóborló állatok okoztak már érdekes szituációt a faluban – mondta el lapunknak Tóth István, Bogyiszló polgármestere. – Faddal van egy ebrendészeti együttműködésünk: Kákonyi Gábor ebrendész ha kell, befogja a négylábúakat. Ha van a kutyában transzponder (bőr alá ültetett mikrochip), akkor nincs probléma, a gazdája kiválthatja. Ha semmilyen azonosító nincs az állaton, Székesfehérvárra kerül egy telepre. Kis előrelépést látok kutyaügyben. Továbbra is vannak olyan tartók, akik nem együttműködőek: a „nem az enyém a kutya, csakúgy idejött, nem tudom elzavarni” – magyarázatot sokszor halljuk. Van, aki egy zárt telepről elhozza az állatot, majd miután megunja, szélnek ereszti. Bogyiszlón volt ebrendészeti adó, de bonyolult volt az adminisztráció, így tavaly december elején eltöröltük. Megoldást jelenthet a problémára egy Faddon megépülő kutyatelep – tette hozzá a község vezetője.

A kitöltött adatlapokat többféle módon lehet benyújtani: személyesen vagy postai úton, faxon, elektronikusan. Cseke István, a Tamási Polgármesteri Hivatal sajtóreferense elmondta, a városban zökkenőmentesen zajlik a nyilvántartásba vétel. Pontos számot egyelőre nem tudott mondani, de folyamatosan érkeznek a bejelentések az önkormányzathoz. Van egy korábbi adatbázisuk, abban 1350 chippel rendelkező kutya szerepel. – Kollégáim kíváncsian várják, mi lesz az összeírás eredménye. Helyi szinten úgy látom, komolyan veszik a kötelezettséget. Ha valaki semmiféle felelősséget nem vállal, abból baj lehet. Ha nincs azonosító, nincs beoltva az állat, az egyén nem vállalja fel, hogy az övé, akkor elvehetik tőle a kutyust. Nálunk március 31. az adatlapok leadásának határideje. Azt tanácsolom mindenkinek, hogy vegye komolyan a házikedvencével kapcsolatos teendőket – hangsúlyozta a sajtóreferens.

Ma Magyarországon a kutyák egyharmada nem rendelkezik azonosítóval. A szakember pesszimista. – Az összeírás jó dolog, nagy szolgálatot tenne az önkormányzatoknak és a menhelyeknek is – hangoztatta Fiáth Szilvia, a szekszárdi állatmenhelyet működtető alapítvány elnöke. – Volt olyan nyugdíjas, akinek mi töltöttök ki az adatlapját. Azt gondolom, hogy csak ott fog működni a dolog, ahol nincsenek problémák. Ha hozzánk bekerül egy kutya, megnézzük, és értesítjük a gazdáját. Ha nincs chipje, akkor hirdetjük. A kis szerkezet nélkül csak abban az esetben adjuk vissza, ha a tartója leigazolja, hogy beoltatta, becsipeltette. Ellenkező esetben az illetékes hatóság kétszer 45 ezer forintra megbüntetheti. A telepünkön jelenleg kétszáz kutya van. Szekszárd közigazgatási területén belül kötelezően fogadjuk a négylábúakat. Egy oltás 3 ezer, egy chip 3500 forint. A jövedelemmel nem rendelkezők számára ez sokszor vállalhatatlan kiadás. A véleményem az, hogy ahol nincs chip, ott összeírás sem lesz – tette hozzá Fiáth Szilvia.

Az összeírás célja nem a bírságolás, hanem a lehető legteljesebb nyilvántartás felállítása

– Még 2014. júliusában név szerint felszólítottuk azokat a feltételezett ebtulajdonosokat, akik az előző lista szerint rendelkeznek kutyával, illetve az országos ebregiszter szerint is tartók. A kiküldött 3250 felhívásból közel 2000 érkezett vissza – ismertette Böröcz Máté, a szekszárdi önkormányzat sajtóreferense. Nagy munkát jelentett a beérkezett adatok feldolgozása. Az információkat összevetik a jegyzők számára elérhető országos jegyzékkel, az eltéréseket kötelesek jelezni. Rendszeres problémát vet fel a 15 karakteres transzponder-szám elírása, az ebek nevének, tulajdonságainak nem pontos bejelentése – ilyenkor az azonosítás nem egyértelmű. Ezekben az esetekben egyeztetnek a tulajdonossal. – A tapasztalatunk az, hogy általában azok az ebtartók tesznek eleget bejelentési kötelezettségüknek, akik egyébként is odafigyelnek kedvencükre. Akik elhanyagolják kutyájukat, általában erre sem fordítanak gondot. Úgy gondolom, hogy minden felelős tulajdonos belátja a nyilvántartás szükségességét, fontosságát. Például elkóborolt eb harapása esetén, amennyiben a kutya chippel ellátott, kartotékba bejelentett, azonnal rendelkezünk információval a tulajdonosról, az oltásról, illetve a kutyát ellátó állatorvosról. Ezek létfontosságú adatok – mondta Böröcz Máté.
Az összeírás célja nem a bírságolás, hanem a lehető legteljesebb nyilvántartás felállítása

Elektronikus adatbázisba kerülnek a kutyák

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény alapján az eb tartási helye szerint illetékes önkormányzat ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásai miatt háromévente legalább egy alkalommal összeírást végez. A települések az ebtartók által szolgáltatott adatokról elektronikus nyilvántartást kötelesek vezetni. Az eb tulajdonosa és tartója az összeíráskor köteles a törvényben előírt adatokat a helyhatóság rendelkezésére bocsátani. Az adatlapot kutyánként külön kell kitölteni.
Elektronikus adatbázisba kerülnek a kutyák

Bírságolják azt, aki nem szolgáltat adatot

Az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása állatvédelmi bírságot vonhat maga után. A bírság legkisebb összege az állatvédelmi bírságról szóló kormányrendelet alapján harmincezer forint. Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését és a benyújtott adatlapok valóságtartalmát a polgármesteri hivatalok munkatársai később ellenőrizni fogják. Annak érdekében, hogy a nyilvántartás aktuális információkat tartalmazzon, a tulajdonos az ebösszeírást követően is köteles a tudnivalókban bekövetkező változásokat – szaporulatot, elhullást – írásban bejelenteni.

forrás: teol.hu - Balázs László
Bírságolják azt, aki nem szolgáltat adatot
forrás: teol.hu - Balázs László
Előző A fenntartható fejlődés – egy globális kihívás