A fenntartható fejlődés – egy globális kihívás

A Béri Balogh Ádám Gimnázium részvételével lezajlott az ESC – A Global Challenge című három éves időtartamú projekt első nemzetközi partnertalálkozója az Erasmus+ / Iskolák, óvodák stratégiai partnersége köznevelési témában.

Az Erasmus+ támogatásával megvalósuló pályázat részletes ütemtervét január 10-15. között Povoa de Lanhoso városban, Portugáliában dolgozták ki a résztvevő koordinátorok. A partnertalálkozóra a gimnázium két pedagógusa, Lendvai Katalin és Varga-Pintér Katalin utaztak.
\"A
- Ebben a nemzetközi projektben 7 ország vesz részt. Portugália (Povoa de Lanhoso), Magyarország (Tamási), Spanyolország (Llerena), Törökország (Ankara), Románia (Bukarest), Olaszország (Bari) és Franciaország - Reunion (Le Tampon) – informált Varga-Pintér Katalin, projektkoordinátor. - A három év során 11 tanár és 28 diák kap lehetőséget arra, hogy 5 teljes napot töltsön egy-egy helyszínen. A mostani, portugáliai partnertalálkozóra a diákoknak egy előfeladattal kellett készülniük: egy olyan logót kellett tervezniük, amely jól kifejezi a projekt alapelveit. Iskolánkból összesen 24 diák nyújtotta be munkáját, várva, hogy a partnerországok koordinátorai elbírálják azokat. Hármat választottunk ki, ezek közül kettő is magyar diákok munkája volt, ám végül – csalódottságunkra - a harmadikra, a román diákok által készítettre esett a koordinátorok és a portugál diákok választása. A partnertalálkozó során megterveztük és felépítettük a projekt főbb elemeit, tevékenységeit. Megállapodtunk abban, hogy milyen eredményeket kívánunk elérni, és milyen termékeket kívánunk létrehozni az elkövetkező három év során. Ezek közé tartozik például egy weboldal és egy webmagazin létrehozása, a fenntarthatóság és energiafogyasztás témakörében egy kérdőív készítése, emellett minden partnerország létrehoz egy saját kis veteményeskertet. A magyar csapat azt is vállalta, hogy készít egy táblázatot, amelybe az intézmények egy éves energiafogyasztására vonatkozó adatok kerülnek majd be. A találkozón megállapodtunk a helyszínek sorrendjén és pontosan rögzítettük a találkozók időpontját 3 évre előre tervezve. A következő találkozóra május 23-29-én kerül sor Llerenaban, Spanyolországban, ahova 5 magyar diák és 2 kísérőtanár utazik majd. A tanulók életkora 15-19 év, és mindannyian családoknál lesznek elhelyezve, olyan diákoknál, akik velük hasonló korúak. Kiválogatásuknál fontos szempont az angol nyelven való megfelelő szintű kommunikáció, valamint, hogy ők maguk is be tudjanak majd családjukba, otthonukba fogadni egy külföldi diákot ez év októberében, amikor is Tamási lesz a projekt helyszíne.
Előző Emlőszűrés Tamásiban