Toborzó körút a megyében

Toborzó körút keretében járják végig megyénk településeit a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szekszárdi munkatársai. A katonák célja, hogy az érdeklődők megismerjék a Magyar Honvédségben vállalható munkalehetőséget.

Bár sokakban talán még élénken él a sorkatonai szolgálat – idővel megszépült – emléke, bizony korunk honvédsége jelentős változáson esett át az utóbbi években. A sorkatonai szolgálat felfüggesztésével a mai haderő egy professzionális alapokon működőszervezet, melynek fő jellemzője az önkéntesség. Az utóbbi időszak eseményei kapcsán mindenkinek világossá válhatott, hogy a Magyar Honvédség feladatrendszere sokrétű és szerteágazó. Katonáink nemcsak az országhatáron belülállnak helyt, sokan közülük jelen pillanatban is missziós feladatot látnak el a világ valamelyik távolabbi pontján. Bátran kijelenthető, hogy a katonai pálya kellő izgalmat és kihívást tartogat az arra elhivatottak számára, de a honvédség vezetői emellett igyekeznek megfelelő feltételeket és juttatásokat kínálni a katonáknak. Céljaik szerint a mai magyar honvédség egy stabil és megbízható munkahely kell, hogy legyen, amely anyagilag is megbecsüli munkavállalóit. Az év elején Simicskó István honvédelmi miniszter számolt be arról, hogy januártól a katonák bére mellett a béren kívüli juttatásaik – mint például az Erzsébet-utalvány, illetve a ruhapénz – is emelkedtek. Ez a bérfejlesztés része annak a folyamatnak, amelyet a 2015-ben bevezetett honvédségi életpályamodell tartalmaz. Ennek értelmében tavaly júliusban átlagosan 30 százalékkal emelték a katonák illetményét, 2019 januárjáig pedig évente 5-5 százalékkal növelik a béreket.

Mint említettük, a Magyar Honvédség jelenleg önkéntesség alapján működik, csatlakozni az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Toborzó Irodáiban lehet, amelyek az ország megyeszékhelyein találhatóak. Utánajártunk, mennyire népszerű manapság a katonai pálya a fiatalok körében, illetve milyen feltételekkel válhat valaki a Magyar Honvédség katonájává.

Ebben Kvanduk Tamás őrnagy, a 10. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetőjének segítségét kértük.

„A Magyar Honvédség folyamatosan várja azok jelentkezését, akik szeretnék kipróbálni magukat az egyenruhások világában, kortól és nemtől függetlenül” – tudtuk meg az őrnagy úrtól. „Szerencsére élénk az érdeklődés a szolgálat iránt, és a sereg az idei évben is több száz munkavállaló jelentkezését várja elsősorban lövész, felderítő, katonai rendész, díszelgő, illetve – „C” kategóriás gépjárművezetői engedély megléte esetén – gépjárművezetői munkakörökbe. A jelentkezés feltétele a betöltött 18 éves életkor, a büntetlen előélet, magyar állampolgárság, magyarországi bejelentett lakcím, valamint megfelelés egészségügyi, pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgálaton.Az iroda egyik fő feladata, hogy minél szélesebb körben megismertesse a Magyar Honvédségben vállalható munkalehetőségeket. Ennek érdekében 2016 első negyedévében a katonai toborzók Tolna megye területén 21 tájékoztató előadást terveznek, ahol az érdeklődők a katonai szolgálatvállalás feltételeiről, a felvételi eljárás menetéről, a követelményekről és a juttatásokról kaphatnak információt.Reményeink szerint ezzel sok embernek tudunk majd segíteni, hiszen a honvédség hosszú távú, biztos megélhetést kínál az álláskeresők, illetve a stabil munkahelyet keresők részére” – fogalmazott az irodavezető.

A toborzók településünkön, Tamásiban 2016. március 25-én 10.00-tól a Művelődési központban tartanak toborzó tájékoztatót. Aki esetleg ezen nem tud részt venni, a megyei Toborzó Irodában folyamatosan érdeklődhet a katonai szolgálatvállalás lehetőségeiről.

Elérhetőség:

MH HKNYP 10. KATONAI IGAZGATÁSI ÉS ÉRDEKVÉDELMI IRODA-SZEKSZÁRD
Cím: 7100 SZEKSZÁRD BEZERÉDJ UTCA 29-31
Telefon: 06 74 415 333
E-mail: tolna.toborzo@regiment.hu

Ügyfélfogadási időpontok:
Hétfő: 08:00-12:00, 13:00-18:00
Kedd: 08:00-12:00
Szerda: az ügyfélfogadás szünetel
Csütörtök: 08:00-12:00, 13:00-15:30
Péntek: 08:00-12:00

tolna.toborzo@regiment.hu
Előző Tamási Táj 2016. március