Takarékossági intézkedésekről döntött a képviselő-testület

Tisztelt Tamásiak!

Az utóbbi hónapokban elszabadult energiaárak a város költségvetésére aránytalanul nagy terhet rónak. A város vezetése folyamatosan azon dolgozik, hogy megbirkózzunk a többszörösére növekedett áram és gáz árakkal.

Az nem lehet kérdés, hogy – összhangban a kormányzati szándékkal – a nevelési, szociális, egészségügyi intézményeinket fűteni kell, fenn kell tartani, hogy az ott biztosított ellátás folyamatos legyen, ahogy a közétkeztetés is.

Viszont ahogy az ember a saját háztartásában is, úgy a város működtetése során még inkább önmérsékletre, takarékosságra, racionális döntésekre kell, hogy törekedjen.

Városunkban a FIDESZ frakció vezetése óta mindig is elsődleges szempont volt, hogy a település saját erőforrásaira alapozzon, használja ki az itt rejlő lehetőségeket, szolgálja ezzel az itt élők életét, szükségleteit. Ezen törekvés eddig is meghozta gyümölcsét, kedvezően fűthetjük intézményeinket a várost átszelő geotermikus rendszernek köszönhetően, amelynek hatásfokát növeli a kapcsolódó biomassza üzem, intézményeink energiaellátását napelem rendszerrel optimalizáljuk, közvilágítási rendszerünk korszerűen szabályozható, intézményeink jelentős része hőszigetelt. Közszolgáltatásainkat nagyrészt saját erőből oldjuk meg.

A szomszédunkban kirobbant háború okozta energiaválság következtében ezen eredmények még inkább felértékelődnek, mert nem egyszerűen arról van szó, hogy gazdaságosabban üzemeltetünk, hanem hogy tudunk üzemeltetni, hogy vannak alternatív megoldásaink.

Egy ilyen helyzetre nem lehet felkészülni maradéktalanul, azt kezelni lehet és kell.

Ennek érdekében Tamási Város Önkormányzati Képviselő-testülete 2022. szeptember 7-ei ülésén visszavonásig a következő takarékossági intézkedéseket hozta:

1.      A Tamási Aranyerdő Óvoda és Bölcsőde kiemelten fontos, hogy intézményben a működés folyamatos legyen, bezárásra nem kerülhet sor.

2.      A Tamási Művelődési Központ működése 2022. november 1. napjától a Zöld Pont Civilházban folytatja működését, azzal, hogy a lehetőségekhez képest a székhelyintézményt eddig használó civil szervezetek ott helyet kapjanak foglalkozásaik, rendezvényeik megtartásához.

3.      A Könnyű László Városi Könyvtár intézményegység működése 2022. október 15. napjától a gyermekkönyvtár helyiségben biztosított.

4.      A Helytörténeti Gyűjtemény kiállításai fűtési szezonon kívül kerülnek megtartásra.

5.      A Tamási Polgármesteri Hivatalban az energiatakarékossági intézkedések megtételén túl a munkaidő kerüljön felülvizsgálatra oly módon, hogy a fűtési szezon azon időszakában, amikor a geotermikus fűtést gázenergiával kell kiegészíteni a munkanapok száma csökkentésre kerüljön oly módon, hogy az előzetesen ledolgozásra kerüljön. A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy a téli, leghidegebb időszakban, péntekenként a Hivatal zárva tart.

6.      A DÁM Pont Látogatóközpont nyitvatartási ideje csütörtök-vasárnap közötti napokra módosul.

7.      A közvilágítási rendszer 24:00-4:00 közötti időtartamban a legszükségesebb mértékig korlátozottan működik, azaz teljesítménye, fényereje lekorlátozásra kerül. A korlátozás az adott utca forgalmától függ. A kevésbé forgalmas utcákban a közvilágítás fényerejét nagyobb mértékben csökkentjük.

8.      Az intézmények hűtését és fűtését optimalizálni szükséges, azokat nem lehet 25C° alá hűteni és nem lehet 22C°-nál melegebbre fűteni (kivétel szociális intézmények, bölcsőde) és a hideg-melegvíz ellátást lehetőség szerint mérsékelni kell.

9.      A díszvilágítás lekapcsolásra kerül a Római Katolikus Templomon és a Szent Háromság téren, az Adventi díszvilágítás idei évben elmarad.

10.   Adventi ünnepekre kötött programok, rendezvények többsége lemondásra kerül.

11.   Valamennyi intézmény esetében 2022. október 1. napjától létszámstop kerül elrendelésre.

12.   Meg kell vizsgálni az önkormányzat geotermikus rendszerének bővítését

13.   Szociális Alap kerül létrehozásra Tamási Városért Közalapítvány közreműködésével.

Tamási, 2022. szeptember 7.

 

Porga Ferenc
Tamási Város Polgármestere

Előző Tamási-Kishenyei Vasúti átjáró ideiglenes lezárása