Tájékoztató csatorna bekötésről

Tisztelt Lakosság!
Rendkívül örülünk annak, hogy nem is olyan sokára immár az Ön számára is adott lesz a lehetőség arra, hogy igénybe vegye a csatornaszolgáltatást, hiszen ezzel – a kényelem mellett – erősítheti a környezettudatosan élők táborát. Bizonyára tudja ugyanis, hogy a szikkasztókból elszivárgó szennyvíz nitráttal és más szennyezőanyagokkal szennyezi el nem csak a kertjét, hanem Tamási talaját és talajvizét is.

Ahhoz, hogy tudatos fogyasztóként éljen a szennyvízelvezetés lehetőségével, néhány dolgot Önnek is el kell végeznie. A következő pontokban összefoglaltuk Önnek a csatornaszolgáltatás igénybevételéhez szükséges lépéseket:

A közterületen a kivitelező elvégezte a szükséges munkálatokat, sőt az Ön udvarán is kiépítette a tisztítóidomot, melynek bemeneti oldala végelzáró dugóval lezárásra került.

  • A házi vezeték átépítése az Ön feladata, amit vagy saját maga készít el, vagy erre szakosodott vállalkozóval készíttet el.
  • A házi vezeték kivitelezésénél maradéktalanul be kell tartani a tájékoztató levélben lentebb megadott műszaki előírásokat.
  • A házi szennyvízátemelővel ellátott ingatlanok szennyvízelvezetését segítő szivattyú energia ellátását az érintett lakosoknak saját költségén kell kiépítenie
  • A rákötés engedélyeztetéshez szükséges megrendelőt mellékelten megküldjük, kérjük a kitöltött formanyomtatványt a Tamási Közös Önkormányzati Hivatal Műszak Osztályára Némethné Váti Gizella ügyintéző /telefon: 74/570-800/ részére visszajuttatni szíveskedjék 2015. december 1. – 2016. május 31. között.
  • Tamási Város Önkormányzata és a DRV Zrt. /üzemeltető / között létrejött megállapodás alapján az önkormányzat által továbbított megrendelésekhez tartozó szakfelügyeleti díj összege 1000 Ft+ Áfa/ingatlan, melyet az ingatlantulajdonosnak kell megfizetnie a DRV Zrt. által megküldött csekken.
  • Felhívom a figyelmét, hogy amennyiben a megadott időszakon túl, vagy közvetlenül az üzemeltetőhöz nyújtja be megrendelőjét, szakfelügyeleti díjként 11 900 Ft+Áfa kerül felszámításra.
  • A szakfelügyeleti díj megfizetését követően lehet kivitelezni a régi és új rendszer összekapcsolását, melyet a DRV Zrt. postai úton kézbesített vagy telefonon egyeztetett időpontbanellenőriz, melynek során vizsgálja az ingatlanon belüli hálózatot, a szolgáltatási határon lévő tisztító idomot és az átvételről üzembe helyezési igazolást állít ki.
  • A csatornadíj 2015. évben - alapdíj bruttó 225 Ft/hó, csatornahasználati díj bruttó 260 Ft/m3, közüzemi szerződés alapján, melyet a DRV Zrt. juttat el az ingatlan tulajdonosok részére.
  • Locsolási célú ivóvíz felhasználás:a csatornaszolgáltatásba bekötött ingat-lanok esetében a locsolásra felhasznált ivóvíz mennyisége leszámítható a csatornaszolgáltatási díjból, amennyiben locsolási célú mellékvízmérő kerül beépítésre.
  • Bővebb tájékoztatás, információ:Drv Zrt Tamási Üzemvezetőségén a 7090 Tamási Rákóczi u. 35-37. sz alattvagy telefonon a+36 40/240-240 számon kérhető.
  • Felhívom a csatorna beruházással érintett ingatlan tulajdonos figyelmét, hogy amennyiben a kivitelezéshez szükséges hozzájárulás -251 000 forint- megfizetését hiányosan vagy nem teljesíti, nem kaphat engedélyt a rá-kötésre.  A befizetésekkel kapcsolatban kérem, keresse Lécser Zsoltné tit-kársági ügyintézőt személyesen a Polgármesteri Hivatal 27-es irodájában, titkarno@tamasi.hu email címen vagy a 74/570-808-as telefonszámon.
titkarno@tamasi.hu

TÁJÉKOZTATÁS


Közműves ivóvízellátás- és szennyvízelvezetési rendszerre való kötelező rácsatlakozás:
A 2011. évi CCIX. számú a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény rendelkezik arról, hogy az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlant az ivóvízhálózatra és a szennyvízhálózatra beköttetni.
55. §111 (1) Az ingatlan tulajdonosa - ha törvény vagy kormányrendelet másként nem rendelkezik - köteles az ingatlant a víziközmű-rendszerbe beköttetni és a víziközmű-szolgáltatást igénybe venni, ha
a) az ingatlant határoló közterületen olyan, a közműves ivóvízellátás vagy a közműves szennyvízelvezetés és -tisztítás biztosítását szolgáló víziközmű-rendszer helyezkedik el, amihez ivóvíz-bekötővezeték vagy szennyvíz-bekötővezeték és azok műtárgyai kiépítésével közvetlenül csatlakozni lehet, és
b) az ingatlanon felépített épületre használatbavételi vagy fennmaradási engedélyt adott, továbbá a használatbavételt tudomásul vette az építésügyi hatóság vagy az erre irányuló eljárás folyamatban van.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségre az ingatlan tulajdonosát mindkét víziközmű-szolgáltatási ágazat vonatkozásában felszólíthatja a víziközmű-szolgáltató. A kötelezettséget az írásbeli felszólítás kézhezvételétől számított egy éven belül teljesíti az ingatlan tulajdonosa. Közös tulajdonú ingatlan esetében a kötelezettség a tulajdonostársakat egyetemlegesen terheli.
(3) Ha az ingatlan tulajdonosa a bekötés valamennyi műszaki előfeltételét teljesítette, a víziközmű-szolgáltató az ingatlan víziközmű-rendszerhez történő csatlakoztatását és a közszolgáltatási szerződés létrejöttét nem tagadhatja meg.
(4) Ha az ingatlan tulajdonosa az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségét a (2) bekezdésben meghatározott határidőben nem teljesíti, a víziközmű-szolgáltató kérelmére a tulajdonost a járási hivatal kötelezi az ingatlan beköttetésére. A járási hivatal eljárása igazgatási szolgáltatási díjfizetési kötelezettséget nem von maga után.




Közműves ivóvízellátás- és szennyvízelvezetési rendszerre való kötelező rácsatlakozás:

Talajterhelési díjkötelezettség:


A 2003.évi LXXXIX. törvény a környezetterhelési díjról 1. § (1) kimondja, hogy a talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és a helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatálya alá tarozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is, alkalmaz. Amennyiben a közcsatornát év közben helyezik üzembe, a díjfizetési kötelezettség a kibocsátót a közcsatorna üzembe helyezését követő 90. naptól terheli.
12. § (3) A talajterhelési díj egységdíjának mértéke:1 200 Ft/m3
A település közigazgatási területére vonatkozó, a felszín alatti víz állapota szerint megállapított területérzékenységi szorzó: 2,0, amelynek értelmében a kibocsátott szennyvíz után fizetendő talajterhelési díj mértéke 2 400 Ft/m3. Az értékesített mennyiségről a Szolgáltató minden évben adatszolgáltatást nyújt az Önkormányzat részére. A szolgáltatott adatok képezik a talajterhelési díj megállapításának alapját.

Tisztelettel:
Tamási Város Önkormányzata



LAKOSSÁGI MŰSZAKI ELŐRÁSOK


Ha Ön lakossági fogyasztó, házi szennyvízhálózatának az alábbi műszaki előírásoknak kell megfelelnie:

A szennyvíz beruházás keretében – az utcai gerincvezetékkel együtt – az Ön ingatlanán a telekhatáron belül 1,0 m -re kiépítették a házi bekötővezeték tisztítóidomát.

A meglévő korábbi rendszert a végleges rácsatlakozásig kell működtetni!

A csapadékvízrendszert tilos rákötni a szennyvíz rendszerre!

A házi szennyvízhálózat kialakítása:

  • A tisztítóidomra történő csatlakozás 110 mm-es átmérőjű PVC, KGPVC anyagú csővezetékkel valósítható meg. (Társasházak esetében egyedi méretezés alapján kell megválasztani a házi szennyvízhálózat átmérőjét.)
  • A csatornacsöveket lehetőleg 5 ezrelék körüli (azaz méterenként ~0,5 cm) lejtéssel kell lefektetni.
  • A vízzárás biztosítása miatt a csatornacsöveket egymáshoz gumigyűrűkkel kell illeszteni. A csatornacsövek tokos része mindig a szennyvíz folyási irányával szembe nézzen.
  • A csatornacsöveket 5-10 cm vastag homokágyazatra kell fektetni, oly módon, hogy a homok a lefektetett vezetéket takarja. A kitermelt talaj közvetlenül a vezeték mellé tölthető, a vezetékre nem tölthető.
  • A munkaárkot minden esetben olyan talajjal kell visszatölteni, amely megakadályozza a csövek sérülését.
  • A vezeték feletti földtakarás minimum 60 cm legyen.
  • a földbe fektetett csatorna épülettől 1,5 m-re, más közműtől legalább 1 m-re épüljön. Abban az esetben, ahol a meglévő adottságok (épület, meglévő közmű) miatt a leírt minimum értékek nem tarthatók, úgy a műszaki megoldásról (védőcső, stb.) külön egyeztetés szükséges. rendező elv, hogy az épülettől való minimális védőtávolság betartása az elsőrendű.
  • A vezeték fölé erős, mély gyökérzetű növény nem ültethető.
  • A meglévő (üzemelő) és az új házi rendszer találkozási pontjánál, illetve pontjainál, ahol a meglévő cső nem szabványos méretű, illetve nem műanyag tömör szerkezetű (vízzáró anyagú), monolit beton akna szükséges. (Ahol szabványos műanyag csőből épült a rendszer, ott akna helyett műanyag tisztítóidomos csatlakozás kivitelezhető.)
  • A vízzáró beton vagy műanyag akna minimális mérete 30x30 cm négyszög vagy 30 cm körszelvényű, 10 cm falvastagsággal. (A mélyebb fektetésnél praktikusan nagyobb méretek.) Lefedése a forgalom, illetve használat típusának megfelelő teherbírású bordás acéllemezzel vagy vasbeton fedlappal történhet.
  • A házi szennyvízhálózat egyéb iránytöréseinél, illetve 30 m-t meghaladó távolságokon tisztító nyílást vagy aknát javasolt elhelyezni. Tisztítónyílás esetében a 90°-os iránytöréseket célszerű 2 db 45°-os ívvel megoldani. a szakszerűen beépített tisztítóidom vagy akna biztosítja azt, hogy a csatornadugulások esetén ki lehessen tisztítani a házi szennyvízhálózatot, amelynek karbantartása az ingatlantulajdonos feladata.
  • A házi szennyvízhálózatba csak háztartási (kommunális) szennyvíz vezethető. Csapadékvíz, trágyalé, meglévő szennyvíztároló, szikkasztó szennyvize a házi vezetékbe nem vezethető be, nem csatlakoztatható, továbbá a talajvíz betörését is meg kell akadályozni.
  • A házi szennyvízhálózatot úgy kell átépíteni, hogy a csatornabekötés megépítése előtt használt derítőaknát (szikkasztó aknát), zárt szennyvízgyűjtő aknát meg kell szüntetni, azt lehetőleg fel kell tölteni. Nem szabványos megoldás az, ha a házi szennyvíz továbbra is a derítőaknába érkezik, majd abból folyik tovább a csatornába.


A Drv Zrt szolgáltató szakfelügyelete során ellenőrzi az ingatlanon belüli hálózatot, a szolgáltatási határon lévő tisztító idomot és az átvételről üzembe helyezési igazolást állít ki.

A megrendelő letölthető ide kattintva (PDF)

A megrendelő letölthető ide kattintva (PDF)
Előző Tájékoztató az ünnepi hulladékszállítási menetrend változásáról