Rendkívüli kormányzati és helyi intézkedések

Tisztelt Tamásiak!

Tekintettel arra, hogy az új koronavírus járvány harmadik hulláma Magyarországot is elérte, a Kormány szigorú korlátozó intézkedések bevezetése mellett döntött, amelyek helyi szinten a következőket jelentik:

1. A kormányzati intézkedés következtében az óvodák, általános iskolák április 7-ig bezárnak, a középiskolákban, a felsőoktatásban a digitális oktatás fennmarad. Bölcsőde továbbra is működik. Amennyiben a részletszabályok lehetővé teszik, megszervezzük az óvodában az ügyelet biztosítását.

2. Közétkeztetés: A közétkeztetés rendszere tovább működik az alábbiak szerint.

Napi egyszeri melegétkezés (ebéd) igénybevételére van lehetőség a Tamásiban élő közétkeztetésre jogosultak (óvoda, általános iskola, középiskolák) számára. Az étkezéssel kapcsolatos igényeket, az intézmények saját maguk mérik fel. Helyben fogyasztás és éthordó használata megszűnik.  Az ételek kiadása az intézmények által szervezett formában, egyszer használatos műanyag ételtároló dobozokban, március 8-12. között a Vályi Péter Szakképző Iskola konyháján, azt követően a Würtz Ádám Általános iskola éttermében történik.

Időbeosztás:
11:00 - 11:30 –ig és óvodás korúak,
11:30 – 12:30 –ig az általános iskolás korúak,
12:30 – 13:00 –ig a középiskolás korúak részére történik.

A Tamásiban tanuló, de nem itt lakó gyermekek étkeztetése ügyében kérjük forduljanak a lakóhely szerinti önkormányzathoz.
A nem Tamásiban tanuló, de Tamási lakcímmel rendelkező diákok az étkeztetéssel kapcsolatban (amennyiben igényli), forduljanak Tamási Város Polgármesteri Hivatalához.
A külterületeken élő közétkeztetésre jogosultak ellátása, igény szerint kiszállítással történik.

3. Szociális intézményben a szociális alapszolgáltatások működése:

  • Idős és demens személyek nappali ellátása (idősek klubja): A klienseket a saját otthonukban látjuk el, szakképzett gondozónők segítségével. Leggyakoribb tevékenységek a nappali ellátás során: bevásárlás, postai ügyintézés, gyógyszertári ügyintézés, hivatalos ügyekben való segítségnyújtás. Az intézményben napközben nem tartózkodhatnak idősek, bejárási tilalom van érvényben.
  • Házi segítségnyújtás: Szakképzett gondozók és ápolók látják el a feladatot. Minimálisra csökkentettük a fizikai kontaktok számát, kizárólag a legszükségesebb résztevékenységeket biztosítjuk pl. bevásárlás, postai ügyintézés, gyógyszerkiváltás és felíratás.
  • Étkeztetés: Napi egyszeri meleg ételt biztosítunk. Az étkeztetés kizárólag kiszállítással működik, a helyben fogyasztás és az étel elvitelének lehetősége szünetel. A hagyományos ételszállító edények helyek egyszer használatos dobozokban történik az ebéd kiadagolása.
  • Család-és gyermekjóléti szolgáltatás: Elsősorban telefonos, elektronikus kapcsolattartás történik az ügyfelekkel. Krízishelyzetekkel kapcsolatos jelzéseket folyamatosan fogadjuk, jelzőrendszeri tagokkal való kapcsolattartás töretlen marad. Családlátogatásra csak krízishelyzet, súlyos veszélyeztetettség vagy hatósági megkeresés esetén kerül sor. Ügyfélfogadás előzetes telefonos egyeztetést követően, krízis esetén történik.


4. Időskorúak, hatósági vagy önkéntes házi karanténban lévők, otthonukban lévő fogyatékos személyek ellátása
Annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány miatt minden 65 év feletti tamási lakos és hatósági vagy önkéntes házi karanténban lévő személy, továbbá otthonában élő fogyatékos személy OTTHON tudjon MARADNI és ellátása biztosított legyen, Tamási Város Önkormányzata az ellátásról való gondoskodást a Tamási és Környéke Szociális Központtal közösen valósítja meg.

Amennyiben Ön 65 év feletti vagy hatósági, illetve önkéntes házi karanténban tartózkodik, illetve otthonában élő fogyatékos személy és alapvető szükségleteinek ellátását másként nem tudja megoldani, a következő telefonszámon kérhet segítséget

  • étkeztetés (meleg ebéd),
  • bevásárlás,
  • gyógyszer kiváltás,
  • postai ügyintézés

céljából:
+36-30/538-1387


Kérjük csak indokolt esetben és a járvány miatt megoldhatatlan, szükséges teendők elintézése, ellátások igénybevétele, jelzése érdekében hívják a fenti telefonszámot, hogy valóban azoknak tudjunk segíteni, akiknek más lehetőségük nincs.

5. A Tamási Polgármesteri Hivatalban az ügyfélfogadás hétfői és csütörtöki napokon 10-12 óra között a következő módon működik: a hivatal portáján valamennyi kérelem, beadvány leadható, amelyre kérjük megadni az ügyfél gyors elérhetőségét (telefonszám, email cím), amelyen a további ügyintézés érdekében a kapcsolat tartható.

6. A csütörtöki napokon a Tamási Szolgáltató Kft. által üzemeltetett heti PIAC kizárólag termelői szinten működik.

7. !! A maszkhasználat a szabadtéren mindenhol kötelező !!

8. Az üzletek március 8. és március 22. között két hétre bezárnak, kivéve az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat, benzinkutakat.

9. Március 8. és március 22. között minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyet.


Fenti korlátozások mellett az oltás folyamatos, az ütemezett szakaszból hamarosan átlépünk a tömeges oltás fázisába.
A városvezetés folyamatos kapcsolatban van az egészségügyi hatósággal, melynek utasításai alapján jár el, és megteszi a szükséges előkészületeket és óvintézkedéseket.


Kérjük, a tisztelt lakosságot, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a fenti intézkedések és a higiéniás szabályok továbbiakban is fokozott betartására, hiszen a kockázatok csökkentéséért Önök is sokat tehetnek.


Kérjük, a tisztelt lakosságot, hogy a kormányzati és az Önkormányzat által közölt további információkat tartsák be. Ezen intézkedésekkel ÁTVÉSZELHETJÜK EZEN HELYZETET!


Az oltással kapcsolatos részletes információ:
https://vakcinainfo.gov.hu/

Koronavírussal kapcsolatos naprakész információ:
https://koronavirus.gov.hu/

Tamási Város Önkormányzata

Előző Kérdőív - Gyógyfürdőfejlesztés Tamásiban