Geotermia - 17 épületben 2-5 C fok átlagos külső hőmérsékletig termálvízzel fűtenek Tamásiban

A műszaki átadás – átvétel folyamata zajlik városunkban, az önkormányzat képviselői és a kivitelezést végző B Build and Trade Kft. munkatársainak részvételével.

Az 1,387 milliárd forintból, az Európai Unió támogatásával megvalósuló projektben lezajlottak a kivitelezési munkálatok. A kiteremelő- és visszasajtoló kutak, valamint a csővezetékek fektetési munkálatai után augusztusban elkészültek a rendszerre csatlakozó épületekben a melegvíz energiáját a fűtési rendszereknek hőcserélők útján átadó hőközpontok is. A kivitelezést követő próbaüzemek augusztusban és szeptemberben lezajlottak, az elkészült rendszer üzemkészen várja a kivételesen forró nyár után érkező 2015-16-os fűtési szezont.

Tánczos Mihály, a kivitelező gépész főmérnöke elmondta, hogy a 680 m-es mélységből, a kitermelő kútból nyert 47 C fokos melegvíz segítségével a csatlakozó 17 épületben 2-5 C fok átlagos külső hőmérsékletig tudják biztosítani teljes fűtési igényt. A fűtési idény jelentős részében további, gázzal történő ráfűtés nélkül működik a rendszer, ebben az időszakban gázfogyasztás fűtési célra nem történik. Kizárólag a 2-5 C napi átlaghőmérséklet alatt kell kiegészítő fűtést alkalmazni, ám ekkor is csak a „különbözet” kifűtéséhez szükséges energiát kell gáz használatával előállítani, így a városnak és a csatlakozó intézményeknek jelentősen alacsonyabb gázszámlát kell fizetnie.

A geotermikus fűtési rendszer segítségével Tamásiban egy fűtési szezonban mintegy 16 ezer gigajoule gázzal történő energiafelhasználást váltanak ki a város alatt található termálvíz energiájának hasznosításával. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy évente mintegy 570 tonnával kevesebb, a fosszilis energiahordozók égése során keletkező és üvegház-hatást okozó szén-dioxid kerül a levegőbe, így a beruházásról elmondható, hogy környezetvédelmi szempontból is nagy jelentőségű.

A megépített rendszer későbbi bővítésének lehetősége is felmerült már a város önkormányzatánál. A fenntartási időszakot követően további pályázatok segítségével a felhasználók köre bővíthető lehet, akár társasházaknak is szeretne a város csatlakozási lehetőséget biztosítani, illetve a tervek szerint a termálvíz maradék energiájának hasznosításával fóliasátrakat és üvegházakat is lehetne fűteni.

Előző Megújult a szökőkút