Felhívás elismerő címre történő javaslattételre

Tamási Város Önkormányzati Képviselő-testülete az önkormányzati elismerő címekről szóló 4/2020. (II. 27.) számú önkormányzati rendeletében

„Tamási Város Biztonságáért”,
Tamási Ifjú Tehetsége,
„Tamási Város Sportjáért”,
„Tamási Város Közösségéért”,
„Tamási Város Közszolgálatáért”,
Tamási Város Érdemes Pedagógusa,
Dr. Várady János-díj,
„Pro Urbe Tamási”,
Tamási Város Díszpolgára elismerő címeket alapított.

A „Tamási Város Biztonságáért” elismerő cím adományozható

a)      annak a tamási szolgálati helyen szolgálatot teljesítő önkéntes vagy hivatásos tűzoltónak, aki a tűzmegelőzés, a tűzoltás, a műszaki mentés és a katasztrófa elhárítás területén olyan kimagasló tevékenységet folytat, amellyel hozzájárult a város és a tamási tűzoltóság működési területének közbiztonsága javításához, a tűzesetek számának csökkentéséhez, vagy az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tűzeseteknél hősies helytállást tanúsít,

b)      annak a tamási szolgálati helyen szolgálatot teljesítő rendőrnek, aki kiválóan teljesíti feladatát, és alkalmas arra, hogy az állampolgárokban erősítse a rendőrség tekintélyét és a rendőrségbe vetett bizalmat, továbbá életvitele, magánélete a rendőri hivatáshoz méltó,

c)       annak a közrendvédelmi feladatot ellátó személynek (pl. polgárőrnek, tűzoltónak), aki Tamási területén a közbiztonság és közrend védelme, valamint a személyi és vagyonbiztonság megóvása érdekében kiemelkedő tevékenységet végez, és alkalmas arra, hogy az állampolgárokban erősítse a közbizalmat, vagy aki rendkívüli helyzetben kiemelkedő, példaértékű egyéni tevékenységről tesz tanúságot.

Évente legfeljebb két cím adományozható, azzal, hogy az egyik adományozott mindig olyan személy legyen, aki hivatásos vagy közalkalmazotti állományban a Tamási Rendőrkapitányságon teljesít szolgálatot.
A cím adományozására a város rendőrkapitánya, a tűzoltóparancsnok, a helyi polgárőr egyesület vezetője, helyi civil szervezet, egyéb szervezet, a képviselő-testület tagja vagy állandó bizottságának tagja tehet javaslatot.

A Tamási Ifjú Tehetsége elismerő cím adományozható annak a tamási állandó lakóhelyű, vagy tamási székhelyű szervezetben tevékenykedő, a legkülönfélébb tehetségterületeken – így a tanulás, a sport, a művészet, a tudomány, a kultúra terén – kimagasló eredményt elért, 25. életévét be nem töltött fiatalnak, aki tevékenységével hozzájárul a város országos vagy nemzetközi hírének növeléséhez.
Évente legfeljebb hat cím adományozható.
A cím adományozására helyi civil szervezet, egyéb szervezet, intézményvezető, a képviselő-testület tagja vagy állandó bizottságának tagja tehet javaslatot.

A „Tamási Város Sportjáért” elismerő cím adományozható annak, aki a város testnevelésében és sportéletében tartósan kiemelkedő teljesítményt nyújtott, továbbá annak a tamási származású vagy olyan személynek, aki legalább 5 éve folyamatosan a városban levő sportegyesület tagja és országos vagy nemzetközi szinten kiemelkedő sporteredményt ért el és ezzel hozzájárult Tamási város jó hírnevének öregbítéséhez.
Évente legfeljebb két elismerő cím adományozható.
A cím adományozására helyi civil szervezet, egyéb szervezet, a képviselő-testület tagja vagy állandó bizottságának tagja tehet javaslatot.

A „Tamási Város Közösségéért” elismerő cím adományozható annak a szervezetnek, melynek közösségi értékteremtő, értékmegőrző tevékenysége példaértékű, továbbá annak a természetes személynek, aki a közösség vagy közösségek érdekében végzett kiemelkedő, odaadó munkájával, támogatásával elősegíti a települési közösség erősödését, tevékenységével hozzájárul a település közösségi életének magas színvonalú működéséhez.
Évente legfeljebb egy kitüntető cím adományozható.
A cím adományozására helyi civil szervezet, egyéb szervezet, a képviselő-testület tagja vagy állandó bizottságának tagja tehet javaslatot.

A „Tamási Város Közszolgálatáért” elismerő cím adományozható annak a közszolgálati tisztviselőnek (kormánytisztviselőnek, kormányzati ügykezelőnek, köztisztviselőnek, közszolgálati ügykezelőnek), közalkalmazottnak vagy munkavállalónak, aki a közigazgatásban vagy a város lakosságát szolgáló intézményi ellátás terén kiemelkedő munkát végez, továbbá emberi magatartásával is érdemessé vált az elismerésre, feltéve, hogy munkájával Tamási város javát szolgálta, hozzájárult a város fejlődéséhez.
Évente legfeljebb kettő elismerő cím adományozható.
A cím adományozására a munkáltató, a képviselő-testület tagja vagy állandó bizottságának tagja tehet javaslatot.

A Tamási Város Érdemes Pedagógusa elismerő cím adományozható annak a közalkalmazottnak vagy munkavállalónak, aki a pedagógus hivatás gyakorlása során hosszú ideig kiemelkedő szakmai munkát végzett az oktatás és nevelés területén, továbbá emberi magatartásával is érdemessé vált az elismerésre, feltéve, hogy munkájával Tamási város javát szolgálta, hozzájárult a város fejlődéséhez.
Évente legfeljebb három érdemes pedagógusi cím adományozható.
A cím adományozására a munkáltató, a nevelőtestület, a képviselő-testület tagja vagy állandó bizottságának tagja tehet javaslatot.

A Dr. Várady János-díj” adományozható annak, aki a városban az egészségügy vagy a szociális területen kiemelkedő munkát végzett.
Évente legfeljebb egy cím adományozható.
A cím adományozására a munkáltató, a képviselő-testület tagja vagy állandó bizottságának tagja tehet javaslatot.

A „Pro Urbe Tamási” emlékplakett adományozható annak a természetes személynek vagy azok közösségének, aki, vagy amely a város fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális, gazdasági élet bármely területén kiemelkedően hasznos munkát végez, és ennek révén a város értékeit növelő, maradandó eredményt ért el, öregbítette a város jó hírét.
Az emlékplakett adományozásával elhunyt személy emléke is megtisztelhető.
Évente legfeljebb egy „Pro Urbe Tamási” cím adományozható.
A cím adományozására helyi civil szervezet, egyéb szervezet, a képviselő-testület tagja vagy állandó bizottságának tagja tehet javaslatot.

A Tamási Város Díszpolgára elismerő cím adományozható annak a természetes személynek, aki Tamási város és lakossága érdekében kiemelkedő tevékenységet végez vagy végzett, a kultúra, a művészetek, a gazdasági vagy a társadalmi élet bármely területén kiemelkedőt alkotott, és ezzel elősegítette a város fejlődését, öregbítette jó hírét, növelte tekintélyét.
Évente legfeljebb egy Tamási Város Díszpolgára cím adományozható.
A cím adományozására helyi civil szervezet, egyéb szervezet, a képviselő-testület tagja vagy állandó bizottságának tagja tehet javaslatot.

A javaslatokat írásban kell június 30. napjáig eljuttatni a polgármesterhez.

Kérjük, hogy írásos javaslataikat a jelzett határidőig a mellékelt nyomtatványon Tamási Város Polgármesteréhez szíveskedjenek személyesen, vagy postai úton (Tamási Város Polgármestere 7090 Tamási, Szabadság u. 46-48.) eljuttatni.

A címek adományozásával kapcsolatban további részletek a www.tamasi.hu/onkormanyzat/dokumentumtar/rendeletek menüpont alatt az Önkormányzati elismerő címekről szóló 4/2020. (II. 27.) számú önkormányzati rendeletben találhatóak.

 

Tamási Város Polgármestere

Előző Díjfizetési kötelezettség