Tamásit bőséges ajándékokkal halmozta el a természet. Ezek egyike gazdag termálvíz kincsünk. Ennek hasznosítására épült a városi fürdő, mely rövid idő alatt a település legfőbb idegenforgalmi vonzerejévé vált.

A beruházással az Önkormányzat régi álma valósult meg a termál energia hasznosító távfűtési rendszer kialakításával. A teljes nyomvonal hossza közel 4,7 km.

A megvalósítással olyan távfűtési rendszer épült ki, amely jelentős mértékben kiváltja az Önkormányzat kezelésében lévő középületek fűtési gázigényét és ezzel komoly anyagi erőforrásokat szabadít fel más területek finanszírozására.

Az éves megtakarított gázenergia közel 16.000 GJ, ugyanakkor évi 575 t-val kevesebb üvegház hatást okozó széndioxid jut a légkörbe, ezzel is hozzájárulva szűkebb és tágabb természeti környezetünk védelméhez.

A rendszer lelke a városi kemping területén létesített új 1000 m talpmélységű termálkút, melynek vizét kezelés után hőszigetelt távvezetéken keresztül juttatjuk el a kazánházakban kialakított hőközpontokhoz. A lehűlt víz visszavezetésre kerül a fürdő területére és a termelő kúttól jelentős távolságban 750 m mélységbe a földbe visszasajtoljuk. Ezzel a vízkészlet sem károsodik.

A megvalósítással olyan távfűtési rendszer épült ki, amely jelentős mértékben kiváltja az Önkormányzat kezelésében lévő középületek fűtési gázigényét és ezzel komoly anyagi erőforrásokat szabadít fel más területek finanszírozására.  A rendszer lelke a városi kemping területén létesített új 1000 m talpmélységű termálkút, melynek vizét kezelés után hőszigetelt távvezetéken keresztül juttatjuk el a kazánházakban kialakított hőközpontokhoz.

A rendszer lelke a városi kemping területén létesített új 1000 m talpmélységű termálkút, melynek vizét kezelés után hőszigetelt távvezetéken keresztül juttatjuk el a kazánházakban kialakított hőközpontokhoz.

A geotermikus hőenergiával ellátott épületek:

 1. Würtz Ádám Fő utcai Iskola
 2. Vályi Péter Szakképző Iskola, Kollégium és   Sportcsarnok
 3. Würtz Ádám Általános Iskola
 4. Rendőrség
 5. Önkormányzati Hivatal
 6. Erdőgazdaság
 7. (Volt) Városi Bíróság
 8. Művelődési Központ
 9. Városi Könyvtár
 10. Rendelőintézet
 11. Földhivatal
 12. Béri Balogh Ádám Gimnázium
 13. Aranyerdő Óvoda és Bölcsőde

Az irányítástechnikai rendszer felépítése: A készülékek közötti kommunikációra és a szabályozók felügyeleti rendszerének kialakítására – a helyi internetszolgáltató által biztosított végpontok felhasználásával – zárt hálózatot hoztunk létre.

A hőközpontok szabályozásánál az elsődleges cél, hogy az épület hőigényét a lehető legnagyobb mértékben a geotermikus energiából elégítsük ki, a gázkazánok csak akkor működjenek, ha arra feltétlenül szükség van.