ESEMÉNYNAPTÁR

Tamásiban 1962-ben alakult a mai Koncert-Fúvószenekar elődje a Tamási Úttörőzenekar.

Csokonai díjas Tamási Koncert-Fúvószenekar

Kezdetben iskolai szakkörként működött a helyi általános iskola keretein belül. A Községi Tanács és a helyi Földműves Szövetkezet anyagi támogatása mellett. Megalakulásától az 1980-as évek közepéig Hemerle János, volt katona zenész irányította karmesterként a művészeti munkát. Több alkalommal értek el jelentős eredményeket az országos úttörő kulturális szemléken.Jutalmul táborozhattak Csillebércen és rádió felvétel is készült a zenekarral. 1967 nyarán a zenekar balatoni szerződést kapott. Így minden hétvégén a Balaton legnagyobb koktélhajóján a Belloianniszon szolgáltattak zenét.1969.-ben az NDK-ban töltöttek több hetet. A zenekarba először ebben az évben jeletkezhettek lányok.

1973-ban Lengyelországba kaptak meghívást. 1977-ben az Országos Úttörő Fúvószenekari Fesztiválról, Sopronból dícsérettel tértek haza. A 80-as évek elején a zenekar tevékenysége zömmel a próbákra szorítkozott. A volt úttörőzenészeket elsodorta egymástól az élet. Volt aki tamulmányai folytatása miatt, mások a katonai szolgálat teljesítése miatt kényszerültek felfüggeszteni vagy végleg befejezni zenei pályafutásukat. Ebben az időszakban csatlakozott a zenekarhoz Lukács Tibor, mint segéd karmester.1984-ben a várossá avatási ceremónián még János bácsi vezényelte a zenekart,aki nem sokkal később egészségi állapotára hivatkozva távozott az együttes éléről. Ez jelentette a Tamási Úttörőzenekar végét.

Néhány az úttörőzenekarból kiöregedett és immár felnőtté vált muzsikus zeneszeretete 1985 -1986-ban létre hozta a Tamási Ifjúsági Fúvószenekart. A szervezésben kiemelkedő szerepe volt Novák Lászlónak és néhai Witzl Endrének. A karmesteri teendőket ekkor még Lukács Tibor látta el. 1988-ban egyéb elfoglaltságai miatt Lukács Tibor lemondott a zenekar vezetéséről.

1988-ban bővült a zeneiskola a fúvós tanszakkal. Két fiatal tanár érkezett a városba Markovics Gábor (aki Hemerle János tanítványaként évekig zenélt a szakályi úttörőzenekarban ) és Bíró Jenő .A két fiatal zenetanár munkájának köszönhető, hogy ismét volt utánpótlása a helyi fúvósoknak. Bíró Jenő foglalkozott a zeneiskola "kiszenekarával", míg Markovics Gábor vállalta az Ifjúsági Fúvószenekar vezetését.

Eleinte a városban és a megyében vállaltak fellépéseket, majd az ország különböző településeire is eljutottak. Az első nagy sikerük az 1990-ben rendezett Nemzetiségi Fúvószenekari Fesztiválon a nyolcas döntőbe jutás volt. Ugyanebben az évben testvér városi kapcsolatok keretében kiutazhattak Lauternstein-Nenningenbe (Németország).Ettől kezdve két évente adtak koncerteket, léptek fel fesztiválokon külföldon és belföldön is, ahonnét rendre a legmagasabb minősítésekkel tértek haza .Ezzel Tamási nevét megismertetve Magyarország , Németország, Olaszország, Svájc,Erdély ,Moszkva (Borogyínó )közönségével is.

A zenekar anyagi hátterének biztosítása érdekében 1994-ben létre hozták a "Tamási Fúvószenekarért" Alapítványt, majd 1996-ban a Tamási Fúvós Egyletet. A két szervezet a mai napig együtt gondoskodik a mára már több, mint 50 főt számláló zenekar működési feltételeiről.

A karmester és a zenekar munkáját több alkalommal is elismerték:

Markovics Gábor főtanácsosi címet kapott 1999-ben (Tamási Város),
Markovics Gábor és a Tamási Koncert-Fúvószenekar Babits Mihály Díjban részesült 2003-ban (Tolna Megye),
Markovics Gábor Pro Urbe Tamási Díjat kapott 2001-ben,
a Tamási Koncert-Fúvószenekar és Markovics Gábor karnagy Csokonai Vitéz Mihály Díjban részesült 2013-ban (EMMI-Budapest).


(Forrás: Történet "négynegyedben" A tamási fúvószenekar ötven éve / 2012.)

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK
Facebook
Twitter @Tamasivaros Tweetjei