ESEMÉNYNAPTÁR

Kedvezményezett: Tamási Város Önkormányzata
Támogatási szerződés száma: TOP-2.1.2-15-TL1-2016-00003
Projekt kezdete: 2017.05.24.
Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2018.12.31.
Projekt összköltsége: 474.912.147,- Ft
Támogatás intenzitás: 100%

Városi zöld területek revitalizációja és épületek megújítása - Zöld VárosTamási városában, térben és időben differenciáltan történt meg az infrastrukturális és ellátásbeli hiányok felszámolása. Az egyes városrészek között, s gyakran azokon belül is funkcionális eltolódások mentek végbe, növekedtek a fejlettségbeli különbségek.
A „Zöld város kialakítása” című projekt révén olyan megújított területek kialakítása, megteremtése a cél, mely új kulturális, közösségi tereivel, funkcióival a város kedvelt találkozóhelyévé, a szabadidős tevékenységek helyszínévé és kulturális rendezvények új otthonává válhat.

Az akcióterületen belül a következő fejlesztések a tervezettek:

Aktív Park kialakítása:
A kialakított park reményeink szerint felpezsdíti a város közösségi és kulturális életét - szabadtéri képzőművészeti kiállítások – kistérségi bemutató, kispiac, kulturális bemutató rendezvények térben-időben tágítják a helyi közösségi élet lehetőségeit, a sétányok, padok a kikapcsolódást, pihenés lehetőségét teremtik meg, míg a kerékpáros Pumpa-pálya, a kültéri kondicionáló, testedző “streetworkout” tér és gyermekjátszótér megfelelő, elérhető időtöltést kínál.

Helyi Termék Logisztikai Központ:
A helyi termékek értékesítésének, piacra kerülésének lehetősége - a termékek feltérképezése, a feldolgozás leszervezése, segítése szakmai tanácsadással, az árusítás-értékesítés szervezése - javulna, így a település bevételeinek növeléséhez a projekt hozzájárul. A logisztikai központ, mint üzleti és vállalkozói tevékenységet szolgáló funkció jelenik meg, hiszen itt történik a helyi és a környező településekről beszállított áru elosztása, logisztikai feladatok ellátása, áru rövid ideig történő tárolása és kereskedelme.

Zöld Pont és Civilház:
A fejlesztés közösségi célokat szolgál, hiszen otthont teremt a civil egyesületek számára, hogy megtartsák üléseiket, rendezvényeiket. Lehetőséget kapnak a művészeti iskola, általános iskola, gimnázium vagy szakképző iskola tagjai tanórákon felüli ismeretek elsajátítására, gyakorlásra, valamint foglalkozások tartására. Az épület, tekintettel arra, hogy a városi szegregátum szélén helyezkedik el, új funkciót jelent az ott élők számára. A népi építészet hagyományos anyaghasználatának megőrzésével, gyakorlásával és újraalkalmazásával kerül felújításra az épület.

Városi zöldfelületek rekonstrukciója:
Zöldfelületi fejlesztések megvalósításra kerülnek a projekt részeként, hiszen nagy szerepet kap a „Zöld város” kialakításában a zöld területek rekonstrukciója, rehabilitációja, megújítása. A Fenyves faállománya elöregedett, vitalitási értéke évről-évre csökken, így új fákat kell ültetni a területre, továbbá kivágni az elöregedettek közül.

Tanösvény:
A Fenyves-tanösvény kialakításának célja egy olyan zöldinfrastruktúra elem létrehozása, amely környezetbarát és környezettudatos kikapcsolódási, sportolási lehetőséget teremt, ugyanakkor ismeretanyaggal, természet- és környezetvédelmi célú neveléssel is kiegészül.

Véderdő:
A zöldfelületi átalakítások során kialakítandó védő fasorral olyan területet, zónát kívánunk létrehozni, amely rövid idő alatt javítja a környék mikroklímáját, csökkenti a porterhelést, zajvédelemhez hozzájárul. Ez annál is inkább fontos szempont, mivel a projekttel érintett fejlesztendő terület mellett lakóterület található.

Liget-játszótér:
A játszótér a hagyományos és monofunkciós játékszerek mellett változatos, többfunkciós, a gyerekek fantáziáját elindító és motiváló tereket illetve játszófelületeket tartalmaz, melyek több korosztály számára nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget.

Sétautak:
A projekt elemeinek sétaúttal történő összekötésével biztosítják a fejlesztések térben történő együttdolgozását.

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK
Facebook
Twitter @Tamasivaros Tweetjei