ESEMÉNYNAPTÁR

Járóbetegek ellátásának alapvető szabályai a COVID-19 járvány jelenlegi szakaszában

 1. Minden tervezhető, - nem azonnali ellátást indokoló akut - esetben a páciens telefonon bejelentkezik az adott szakrendelésen, ahol a szakorvos eldönti, hogy ellátható-e személyes találkozó nélkül, és hogy felmerül-e a koronavírus-fertőzés gyanúja.
 2. Amennyiben telefonon a beteg ellátható, a konzultáció betegellátási esetként rögzítésre kerül az elektronikus dokumentációban.
 3. Ha az 1-es pont mindkét kérdésére nem a válasz, akkor a páciens a szakrendelőben telefonon a konzultációs során megadott időpontban elmegy a rendelésre. Az időpontokat úgy kell megadni, hogy óránként 4 beteg ellátására kerüljön sor. A beteg számára a pontos megjelenés kötelező.
 4. A rendelőben a beteg úgynevezett pre-triázson esik át, az intézmény dolgozói kérdőívvel és lázméréssel kiszűrik, lehet-e koronavírus-fertőzött. A betegeknek az alapvető, általános járványügyi és higiénés szabályokat be kell tartaniuk.
 5. Ha felmerül ennek a gyanúja, egy külön helyiségben, teljes védőfelszerelésben, egy csak erre az ellátásra kijelölt személy vizsgálja tovább. Koronavírus teszt vizsgálatra mintavétel történik. Amennyiben nem szükséges kórházi felvétel, a beteg otthonában karanténba kerül. Negatív teszt esetén további teendő nincs, illetve a járóbetegként tervezett vizsgálata elvégezhető. Pozitív teszt esetén otthoni karantén és folyamatos megfigyelés, állapot rosszabbodáskor kijelölt kórházba felvétel szükséges.
 6. Ha a teszteredmény negatív, új időponttal lehetőség van az eredetileg tervezett vizsgálat vagy beavatkozás elvégzésére.
Fekvőbetegek ellátásának alapvető szabályai a COVID-19 járvány jelenlegi szakaszában

 1. Az akut sürgősségi ellátás mellett a tervezhető aktív, krónikus és rehabilitációs fekvőbeteg ellátás megindulhat az egynapos sebészeti beavatkozások mellett valamennyi szakterületen. Fontos a fokozatosság, mert teljes körűség biztosítására még nincs lehetőség. Rugalmas ágykapacitás tervezéssel továbbra is jelentős mennyiségű szabad ágykapacitást kell biztosítani a COVID-19 betegek számára.
 2. Minden tervezhető, - nem azonnali ellátást indokoló - kórházi fekvőbeteg felvétel és egynapos sebészeti ellátás előtt a páciens telefonon időpontot kér és kap a  kórház megfelelő szakmai ellátó osztályától vagy szakrendelőjétől.
 3. Kórházból másik kórházba történő beteg áthelyezés esetén az érintettek között telefonos egyeztetés szükséges.
 4. A tervezhető kórházi felvétel és egynapos sebészeti ellátás előtt nem szükséges PCR teszt vizsgálatot végezni, de a felvétel előtt meg kell győződni arról, hogy a vírus fertőzés gyanúja nem áll fenn. COVID-19 gyanú esetén a teszt vizsgálat kötelező, csak negatív eredmény esetén kerülhet sor a kórházi felvételre.
 5. Kórházból kórházba történő átadás-átvétel esetén valamint szociális intézménybe történő áthelyezés esetén továbbra is kötelező a PCR teszt vizsgálat elvégzése, mely az átadó egészségügyi szolgáltató feladata.
 6. Amennyiben az eredmény pozitív a jelenlegi eljárásrend alapján a betegek otthonában el kell különíteni és megfigyelni. Amennyiben állapota indokolja a szükséges beavatkozást a COVID-19 betegek számára kijelölt egészségügyi intézményekben kell elvégezni.


Dombóvár, 2020. május 18.

Dr. Kerekes László
főigazgató

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK
Facebook
Twitter @Tamasivaros Tweetjei