ESEMÉNYNAPTÁR

2017. október 12-én a „Tamási – Buda városrész komplex rehabilitációja” elnevezésű projekt keretén belül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület megnyitotta Jelenlétpont néven közösségi házát az Arany János utca 1. szám alatt.

Megnyitott a Jelenlétpont közösségi ház

A megnyitó ünnepség családias hangulatban zajlott, Tamási város polgármestere, Porga Ferenc nagy szeretettel köszöntötte és üdvözölte a kezdeményezést. A közösségi ház ideiglenesen ad otthon a projekthez kapcsolódó szociális- és közösségfejlesztő munkának, egészen addig, amíg a területen elkészül a budaiak közösségi háza, és ezzel egy régóta dédelgetett álmuk válik valóra az ott lakóknak.

A most megnyílt Jelenlétpontban három szociális munkás és három közösségi programszervező vezetésével zajlik majd a szakmai munka. A szociális munka jelenlét program keretében valósul meg, melyben a szociális munkásoknak feladata, hogy az adott városrészben élő családok problémáit feltárják, és azokra szoros együttműködésben, közösen találjanak megnyugtató megoldásokat. Az egyéni esetkezelések mellett a közösségi házban is fogadják a betérőket a munkatársak, hogy szociális adminisztrációval kezeljék a problémákat, az esetlegesen felhalmozott adósságokat csökkentsék és minden olyan gondra együtt találjanak megoldást, amely eddig a mindennapokat nehezítette. A máltások segítségnyújtása szerteágazó és sokrétű - az önéletrajzírástól, álláskereséstől kezdve a háztartással kapcsolatos problémákig az élet minden területére kiterjedhet.

Klubfoglalkozásaikkal minden korosztály igyekeznek elérni, a legkisebbektől a legidősebbekig, így szerveznek heti rendszerességgel baba-mama klubot, ifjúsági klubot kicsiknek és nagyoknak és retro klubot is, mely a budai városrész régmúltját hivatott felfedezni és megismerni. Tanulókör várja az iskolai sikertelenséggel küzdő gyerekeket, ebbe a napi programba a Béri Balogh Ádám Gimnázium hallgatóit is bevonja a Szeretetszolgálat, így a fiatalok a közösségi szolgálatot is teljesíthetik a budai Jelenlétpontban! Reményeik szerint a közös célok és a közös programok nemcsak a budai közösség tagjait kovácsolják majd össze, hanem a város célterületen kívül élő fiataljait, lakosságát is a területre csábítja, így a közös programok lehetőséget biztosítanak majd egymás megismerésére, elfogadására is.

A máltás csapat egy olyan közösségi házat szeretne működtetni, ahova mindenki szívesen tér be, akár csak egy teára vagy egy baráti beszélgetésre is, mert a nagy tervek kigondolása és megvalósítása mindig, minden telepprogramban így kezdődik el a tapasztalataik szerint.

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK
Facebook
Twitter @Tamasivaros Tweetjei